Monday, May 23, 2016

DOKTOR KATA, MUNGKIN SAYA ADA KANSER
===================================

Selama hampir 2 minggu yang lalu, saya pergi berjumpa dengan doktor sakit Puan. iye lah orang perempuan pi lah jumpa pakar sakit puan... tapi doktornya lelaki lah pulak...

..
Pendekkan cerita, setelah di scan, godek2... 
doktor tak puas hati... asyik tengok jer screen scan..

Kemudian doktor pertama yang memeriksa saya tadi panggil  seorang doktor lain untuk memastikan apa yang dia nampak kat scan screen itu adalah betul... 
Ini membuatkan hati saya lebih berdebar dari sepatunya..
..
Dalam masa yang sama saya redha jika ada sesuatu yang doktor nak beritahu saya selepas tu...
Saya dah bersedia terima sepenuh hati kerana ..
wanita ni bila dah sampai ke tahap tertentu, mereka akan menyerah pada takdir 100%.. maknanya dah sampai ke tahap yang maximum la tu..

Maximum dengan semua keadaan sekeliling pun ada juga.. 
dah rasa nak give up pun ada juga... 
tiada keyakinan pun sama lah tu..
..
Seriously, saya seperti wanita2 lain yang ada perasaan sedemikian. 
Tipulah jika wanita yang sentiasa menunjukkan keceriaan diri tidak pernah ada perasaan sedih. 
Mestilah ada.. cume kita sembunyikan selagi boleh..

..
Dalam suasana doctor check situ dan check sini... semua di check..
ambil sample itu dan ambil sample ini... perasaan saya bercampur aduk.
Abis lah saya kali ini...
..
Doktor pertama ke hulu-hilir mencari sesuatu.
Nurse lak pada masa tu baru bekerja sebagai nurse.
Dulu dia bekerja sebagai kerani admin. Tiba2 jer jadi asst doktor..
Mungkin dalam keadaan terdesak dek kesukaran mencari asst pada hari itu. Maknanya bidang terjun buat sementara waktu..

..
Akhirnya, doktor kata pada saya bahawa fibrod saya besar 7.6cm. 
Jika dibandingkan dengan jangka hayat dari kali terakhir saya pergi buat medical check up, fibroid saya menjadi2 besarnya. 
Suka sangat dia dok dalam tu gaknya.
..

Faktor stress, pemakanan adalah memainkan peranan penting dalam kesihatan wanita bila dah sampai ke tahap usia 50an.
..



Kehidupan yang stress sememangnya tidak dapat disangkalkan lagi terutama bila kita cuba mengejar waktu dan cita2.

Berbalik kepada cerita doktor tadi.
Akhirnya selepas semua sample dia dah ambil termasuk air kencing..
Doktor kata kemungkinan besar saya preggy lagi..
wakakakaka.... gelak besau saya depan doktor...
sebab... saya tahu diri saya... mana ada masa... 
..
ok..ok.... saya tak nak cakap pasal bab ini... (rahsia).. :) 

Saya pakai pakaian semula dan pergi jumpa doktor di bilik dia.
Saya duduk dengan perasaan yang terlalu hiba sekali.
Allah saja yang tahu perasaan saya waktu itu.
Tunggu apa yang aka ndikatakan oleh doktor..

Doktor mengesyaki kemungkinan saya ada ''KANSER''..
..

Saya senyum dan redha..
Saya dah bersedia untuk menghadapi segala2nya selepas ini..
Saya dah setkan dalam fikiran saya, bahawa saya tak nak buat chemo'..
Faktor kerja dan perbelanjaan yang akan menjangkau dan melebihi daripada kemampuan saya.

Tanggungjawab saya terlalu besar untuk saya tanggung sendirian..
..
Sememangnya saya dah set kan dalam fikiran saya.
Saya akan aturkan apa yang perlu saya buat dengan FTIMdc.
Saya nak susun semula rumah dan bahagi2kan semua baju2 saya kepada semua yang memerlukan.

nak settlekan semuanya...
Pasti doktor akan bagi tahu saya berapa lama saya boleh hidup.
Saya kena cepat2 buat keputusan dala msegala hal..

Saya nak simpan kain kapan, kain batik, yassin banyak2, 
phhuuuuhhh... banyaklah dah disusun dalam kepala ni..

Buku2 saya dalam bilik study akan saya simpan tuk anak dan suami saya buat rujukan.
RJPOLA saya akan teruskan selagi saya masih hidup dan akan ajar camne nak buat jika saya dah tak de nanti...

..
 Iye... semuanya dah saya fikirkan...

Keputusan pada 23 May 2016, kol 6.20pm dengan doktor membuatkan saya tak tentu arah jadinya sepanjang hari. Semalaman saya tak dapat tido dengan tenang.

Yang paling menyampah sekali tv lak asyik cite pasal hantu.. 
Pejam mata, buka balik... cite antu yang tak abis2... 

Saya dah beritahu beberapa orang kawan paling rapat sekali mengenai perkara ini..
Kawan2 rapat saya memang tak ada dalam facebook friendlist.. 
Mereka menerima saya seadanya. Kawan2 yang tak tahu perkembangan career saya langsung. Saya suka camtu. Dan saya juga jarang cerita kepada mereka perihal career saya.

Adalah seorang dua yang dok jauh di Mekah dan Johor dalan fb friendlist. 

....
Doktor ambil report card saya dan catitkan beberapa barisan ayat yang kita sendiri tak tahu apa bendanya.

..
Saya balik ke rumah dan tunggu.. sehingga ke hari ini dengan perasaan sedih benggang binggung dan menyerah diri.
..

Semasa menunggu keputusan di luar bilik doktor, tidak langsung saya menpunyai perasaan takut. Saya yakin jika ianya benar, saya akan buat apa yang patut seperti yang telah saya rancangkan.

Saya masuk dan duduk di sebelah meja doktor.
Doktor buka report card dan ambil surat dari dalam kotak... 
Saya hanya diam dan memerhatikan sahaja...
..

''Eeeemmmm... Rozita Jaafar.... '' doktor sebut nama saya
''You.... eemmmmm...''

Adduuhh... lambatnya dia nak baca....
..
''owh... you tak de KANSER..!!
semuanya okay...
cume fibroid jer yang perlu dibedah dengan segera..''
...

Ya Allah.... Ya rabbi.... syukur alhamdullilah...
Dalam hati saya bersyukur sangat..
Tapi masih dapat control depan doktor

Saya balas dengan penuh positif..
Saya akan tunggu sehingga sebulan dua dulu..
Dan tengok hasilnya dengan perubatan cara lain...
..

Mudah2an selepas ini fibroid saya akan kecut dengan mencari alternative lain..
Insyallah... aminnn...
Doakan saya...

RJ 

Thursday, August 28, 2014

Orang Kaya

Seminggu aku tidak telepon emak.
Dalam jangkamasa itulah aku selalu mendoakan agar emak sentiasa berada dalam kesihatan yang baik dan sihat sentiasa.

Doaku saban hari adalah untuk ibu.
Kerinduan aku pada ibu sungguh mendalam sehingga tidak dapat hendak dibayangkan bila hampir sebulan tidak melihat wajah ibu. Kalau boleh sekarang juga aku hendak masuk dalam kereta dan drive seorang diri ke JB. 

Dapat tengok ibu dan balik semula ke KL pun dah cukup bagus.
Perjalanan ke JB mengambil masa lebih kurang 3jam setengah jika tidak berhenti di mana-mana RnR.
Drive slowly and safely.... :)

Malam ini aku bicara dengan ibu.
Walaupun baru seminggu saja tidak mendengar suara aku, ibu menangis kerana kerinduannya adalah sudah pastinya melebihi kerinduan aku agaknya.

SEtiap perbualan kami, ibu sering berpesan, agar sentiasa berwaspada dengan kata-kata orang yang aku 'deal' dalam perniagaan.
Aku faham apa yang diperkatakan oleh ibu. aku sendiri sering terkena dek kata-kata manis dan ada kalanya amat menghiris jantung hati ku.

Ibu dapat meneka melalui perbualanku bersamanya. Meskipun aku tidak pernah mengatakan bagaimana perasaan ku dan masalah besar yang aku hadapi, namum hati seorang ibu akan dapat membaca hati anaknya walaupun berjauhan.

Itulah ibu ku tersayang...

Beberapa minggu ini aku sungguh runsing dengan perjalanan perniagaan ku.
Puas aku berdoa agar allah swt menunjukkan kebenaran dan jalan yang mudah untuk aku lalui dalam perniagaan ku ini.

Ramai orang yang telah aku temui dan pelbagai perkara yang timbul.
Ada yang hendak join-venture dalam perniagaanku, ada yang hendak membantu, ada yang hendak meninjau-ninjau dahulu kemudian baru hendak 'deal business'... semuanya ada....

Ada juga aku berjumpa dengan orang-orang kaya. Jutawan katanya.
Berniaga berjuta-juta ringgit.
Mereka mempunyai pelanggan yang besar-besar...
Bayaran setiap belian ratusan ribuan ringgit...
Malah ada yang masih berhutang kemudian dimaki hamunnya...
Macam-macam ada...

Perniagaan ku lebih cenderung ke arah membantu masyarakt dalam membangunkan perniagaan mereka. Menghulurkan ruang dalam bidang kemahiran kahas untuk wanita di Malaysia.
Banyak buku-buku aku yang telah dijadikan bahan rujukkan tetapi aku tidak sekaya mereka yang sentiasa menerima jutaan ringgit.

Mungkin salah aku juga kerana memilih bidang kemahiran, mengajar dan menerbitkan buku-buku kemahiran di mana pulangannya agak lambat.

slow tu tak usah dipertikaikan lagi.... memang slow lah...

Setiap bulan aku sentisa mencari-cari peluang yang ada ditawarkan oleh kerajaan. Atau bakal-bakal peserta yang akan menyertai setiap kursus yang dianjurkan oleh syarikat aku ini.

Bukan mudah mereka hendak menyakinkan diri bahawa bidang kemahiran boleh buat duit.
Memang bukan mudah....!

Kata-kata orang 'KAYA' ini kepada aku sejak kebelakangan ini sungguh menghiris hatiku.
Oleh kerana perniagaan yang dijalankan hanya 4/5 bulan dan telah mencapai jutaan ringgit, sedangkan perniagaan ku setahun baru mencecah juta, dia mengatakan strategi perniagaan ku bagaikan kusam dan tidak efektif.

Aku menyatakan bahawa aku ingin menjadi MENTOR kepada ramai bakal-bakal perniaga di luar sana, di sangkal dengan menggantikan nama ganti sebagai 'MENTOL'..
Maksudnya aku bukannya seorang MENTOR tetapi aku adalah MENTOL.


Bukan mentol yang memberi cahaya kepada orang lain tetapi kepada dan otak aku ni yang jadi mentol..!!!
Memang panas dan perit bila kata-kata sedemikian ku dengar.
Kalau ada air panas memang aku akan curahkan ke mukanya... 
Kalau boleh hendak saja aku pergi saja dari situ.. tetapi oleh kerana aku harus menunjukkan sikap professionalism, maka semua bisikan syaitan aku pendamkan...

Aku terima kata-kata itu sebagai satu cabaran positif.
Apa yang dapat aku katakan di dlaam hati  adalah... 'akan aku buktikan satu hari nanti..'!













Sunday, August 10, 2014

Cerita Disebalik Buku Saya

Cerita disebalik buku-buku yang saya tulis berbeza-beza.

Setiap buku yang ditulis juga mempunyai sebab musabab dan mungkin semua para pembaca dapat ilham daripada apa yang akan saya sampaikan.
kadang-kadang kelakar pun ada bila difikir-fikirkan.
Walau bagaimana pun berjaya juga disiapkan dan diedarkan ke setiap ceruk tempat di Malaysia.

Sehinggalah sampai ke Brunei dan Singapore, Indonesia, Jepun, Amerika, Australia, negara Arab seperti Dubai dan Jeddah.

Variasi Teknik Jahitan

Buku pertama yang saya tulis ini ditujukan khas untuk ibu tersayang.
Baju yang dipakai oleh model Anita Mohamed ini adalah Baju Kebaya Kota bahru.
Ibu sering memakai semasa mudanya. 
Iye bentuk badan ibu memang cantik.
Ialah orang dulu-dulu memang pandai menjaga badan. pakai korset hampir setiap hari.
Sekarang ni, kalau saya nak pakai korset,.. aduhai... lemas rasanya.

Saya pun hairan. Camne ibu boleh pakai korset setiap kali ibu memakai baju kebaya.
dengan kain Veron kipas depan.
Orang dulu memang berfesyen sungguh.
Sekarang tidak ramai yang pakai baju kebaya kerana ugama kita telah semakin kuat berbanding dengan orang zaman dulu.
Maksud saya adalah orang dulu solat tetapi bila tiba bab memakai tudung dan berfesyen, mereka lebih 'open minded'.
Bab ini memang sukar untuk dipertikaikan.
Zaman sekarang pendedahan melalui media, tv dan cyber lebih meluas dan kesedaran sedikit demi sedikit telah mempengaruhi pemikiran kita semua untuk meutup aurat termasuk saya.

Semasa kecil ibu tinggal di Singapore dan ibu pula pandai menjahit.
kami tiga beradik puas jadi model cilik ibu.
Apa saja fesyen terbaru ibu akan cuba dan buat untuk kita semua.

Suka ke tak suka ke, kita semua kena pakai juga.
Bayangkan, kami semua ada satu almari penuh setiap seorang.
Memang banyak sungguh baju kami.


Sulaman Benang & Manik Labuci























Pentauliahan JPK


Terlalu banyak cerita yang hendak aku sampaikan kepada semua rakan-rakan yang terlibat dalam dunia fesyen. Tetapi tangan ini saja tak kesampaian nak tulis.

Ada kalanya bagus dan kebanyakkannya memang sukar hendak diceritakan.

Perniagaan aku yang mengaitkan dengan beberapa department kerajaan.
Pusat bertauliah oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran adalah satu tiket untuk menyalurkan ilmu kemahiran. Ianya harus melalui beberapa proses yang sukar dan banayk dokumentasi yang harus dilakukan sebelum ditauliahkan.

Sebelum itu kita selaku ketua atau empunya perniagaan harus mempunyai sijil yang ditauliahkan oleh JPK. Jika tidak sememangnya tidak dipandang oleh bakal calon-calon kelak.

step by step untuk memohon ada di laman sesawang JPK.
ikut satu persatu dan pasti kepala memang pening buat seketika.
ada kalanya seperti 'telur dan ayam'. Yang mana nak didahulukan.
Ayam ke Telur?

Pening tahap gaban tu usah dipertikaikan lagi.. tetapi akhirnya dapat lah ditauliahkan juga...

Kini FTIMdc telah berusia 16 tahun pada hari ini 10 Ogos 2014.
Kami telah melahirkan ribuan pelajar dalam bidang sulaman dan jahitan.
Meskipun tidak ramai yang menjadi 'famous' tetapi ramai yang telah menjadikan bidang ini sebagai sumber pendapatan sepenuh masa. Mereka dapat menjana pendapatan di mana mereka juga tela berjaya menapung kehidupan mereka sehingga kini.

Ada juga yang telah beralih bidang kerana mendapat peluang yang lebih baik. Itu semua terpulang kepada individu untuk menjadikan sesuatu kemahiran ke tahap yang lebih baik atau disebaliknya.

Nasihat saya kepada yang ingin menjadikan bidang jahitan ke arah yang lebih professional adalah dengan menjual secara online sekiranya tidak mampu untuk mempunyai kedai.

Sekaran zaman dah canggih.
Jualan online lebih baik sekiranya pandai menggunakan kemudahan internet yang ada sekarang.
Bukannya susah sangat.
Apa yang harus kita tahu adalah cara mengambil gambar dan edit.

Software yang patut anda tahu ialah Photoshop.
Itu saja.

RJ

Bahagian kedai tingkat bawah yang masih lagi memerlukan stock baru

Belum habis mengemas, pada peringkat awal pindah tahun lepas December 2013.

Monday, October 11, 2010

Teknik Sulaman

Sulaman berkilauan yang menggunakan manik, labuci, kristal atau batu permata tiruan telah dimulakan sejak zaman datuk nenek moyang kita dahulu.
Tidak diketahui bilakah titik permulaan penemuan sehingga kini telah menjadi ikut-ikutan.

Saya masih ingat semasa kecil, ibu sering menyulam bau-baju artis Malaysia yang berada di Johor Bahru dan Singapore. Masa itu ibu hanya menyulam beberapa teknik yang diketahui olehnya. Seperti teknik Jahitan Beriring dan Asas Labuci. Ada yang berjuntai-juntai digabungkan dengan mutiara bentuk titisan hujan dan manik bulat, ada yang dijahit secara rapat2 menggunakan kepingan labuci...
Kalau nak diperkatakan, memang ada banyak lagi bentuk2 yang hingga kini saya masih menyimpannya.

Masa tahun 1980an, memang telah ramai pereka tempatan dan antarabangsa menggunakan manik2 sebagai hiasan agar rekaan busana kita kelihatan berseri dan menonjol apabila menghadiri ke majlis2 tertentu.
Ibu pun tidak kurang juga mengayakannya..

Pendek kata apabila telah sampai pada atu ketika manik2 ini, saya namakan satu persatu kemudian dijadikan satu silibus tahap pembelajaran sehingga ia dapat menghasilkan satu pendapatan kepada sesiapa saja yang gemar untuk melangkah terus ke alam pelajaran kemahiran.

Masa itu saya sendiri agak sukar juga bagaimana hendak memulakan agar corak pengajaran saya nanti dapat diikuti oleh orang ramai.

Dari masa ke semasa, ramailah sudah wanita2 yang memperkembangkan konsep teknik yang diadunkan sehingga ia menjadi sekuntum bunga yang lebih menarik.

Saya bersyukur kerana jika 13 tahun dahulu amat sukar untuk kita didedahkan ke dunia fesyen dan kemahiran sebagai pendapatan sampingan. Tetapi dengna keberkatan gabungan ramai wanita, ia telah berjaya menjadikan bidang sulaman manik ini bukan saja sebagai hobi malah ia telah membuahkan seribu harapan kepada yang ingin menjadikan sebagai kerja sambilan dari rumah.

Teruskan usaha anda tanpa berhenti dan serlahkan kemahiran yang tersedia ada dari dalam diri anda sekelian. -RJ

Sunday, June 13, 2010

Kelas Bunga-Bunga Manik

Kelas Bung-Bunga Manik ini sentiasa didatangi peserta yang berminat.
Melalui perkembangan ini, saya pasti ramai yang akan meminati gubahan bunga untuk dijadikan sebagai hantaran bunga telur dan hiasan semasa hari pertunangan.

Harga - RM200
Termasuk peralatan dan sijil penyertaan
Tempat - FTIM Designing Centre
               Kompleks 3C (MPSJ)
Masa - 10am hingga 4pm

Sila hubungi RJ - 03*5638 2949 / 012-217 2949


Thursday, June 3, 2010

LETS TALK OUT FASHION THEN....

Ramai yang masih tidak mengerti bahawa bidang fesyen adalah bubjuk unggul di dunia ini. Sulaman Manik, Kerawang dan Ayak Nyonya adalah sebagai imbuhan penyeri untuk setiap rekaan yang dipertuntunkan di persada dunia fesyen kini.

Saya akan lebih giat dalam dunia fesyen memandangkan perjalanan ke arah kerjayaan dunia fesyen di kalangan masyakat melayu agak kurang dan memerlukan penglibatan yng tinggi.

Kesabaran untuk memahami setiap inci dan cm ukuran harus dipraktikkan dari masa ke semasa agar kemahiran diri tercapai.