Sunday, August 10, 2014

Pentauliahan JPK


Terlalu banyak cerita yang hendak aku sampaikan kepada semua rakan-rakan yang terlibat dalam dunia fesyen. Tetapi tangan ini saja tak kesampaian nak tulis.

Ada kalanya bagus dan kebanyakkannya memang sukar hendak diceritakan.

Perniagaan aku yang mengaitkan dengan beberapa department kerajaan.
Pusat bertauliah oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran adalah satu tiket untuk menyalurkan ilmu kemahiran. Ianya harus melalui beberapa proses yang sukar dan banayk dokumentasi yang harus dilakukan sebelum ditauliahkan.

Sebelum itu kita selaku ketua atau empunya perniagaan harus mempunyai sijil yang ditauliahkan oleh JPK. Jika tidak sememangnya tidak dipandang oleh bakal calon-calon kelak.

step by step untuk memohon ada di laman sesawang JPK.
ikut satu persatu dan pasti kepala memang pening buat seketika.
ada kalanya seperti 'telur dan ayam'. Yang mana nak didahulukan.
Ayam ke Telur?

Pening tahap gaban tu usah dipertikaikan lagi.. tetapi akhirnya dapat lah ditauliahkan juga...

Kini FTIMdc telah berusia 16 tahun pada hari ini 10 Ogos 2014.
Kami telah melahirkan ribuan pelajar dalam bidang sulaman dan jahitan.
Meskipun tidak ramai yang menjadi 'famous' tetapi ramai yang telah menjadikan bidang ini sebagai sumber pendapatan sepenuh masa. Mereka dapat menjana pendapatan di mana mereka juga tela berjaya menapung kehidupan mereka sehingga kini.

Ada juga yang telah beralih bidang kerana mendapat peluang yang lebih baik. Itu semua terpulang kepada individu untuk menjadikan sesuatu kemahiran ke tahap yang lebih baik atau disebaliknya.

Nasihat saya kepada yang ingin menjadikan bidang jahitan ke arah yang lebih professional adalah dengan menjual secara online sekiranya tidak mampu untuk mempunyai kedai.

Sekaran zaman dah canggih.
Jualan online lebih baik sekiranya pandai menggunakan kemudahan internet yang ada sekarang.
Bukannya susah sangat.
Apa yang harus kita tahu adalah cara mengambil gambar dan edit.

Software yang patut anda tahu ialah Photoshop.
Itu saja.

RJ

Bahagian kedai tingkat bawah yang masih lagi memerlukan stock baru

Belum habis mengemas, pada peringkat awal pindah tahun lepas December 2013.

No comments:

Post a Comment